万维百科粤语版

譚盾

跳去導覽 跳去搵嘢
譚盾
Tan Dun.JPG
作曲家
國籍Flag of the United States.svg 美國
出世(1957-08-18)1957年8月18號
Flag of the People's Republic of China.svg 中國湖南省長沙市
職業作曲家

譚盾粵拼taam4 teon5簡化字谭盾英文Tan Dun1957年8月18號—),湖南長沙人,當代古典音樂作曲家指揮家。佢創作嘅著名作品包括電影配樂《卧虎藏龍》、《英雄》、2008年北京奧運會頒獎儀式音樂等等。譚盾嘅作品視聽元素多樣,成日借鑑中國傳統音樂風格,並運用非常規樂器等進行實驗音樂嘅探索。

簡介

譚盾喺湖南長沙嘅絲茅沖出世,喺湖南省長沙市第一中學畢業。1975年7月高中畢業後,下放到望城縣黃金鄉農村插隊,後喺望城縣京劇團開始佢職業音樂家嘅生涯[1]。1977年,譚盾考入中央音樂學院作曲系,師從趙行道、黎英海,攞到作曲碩士學位,佢開始接觸到武滿徹佐治·克拉姆英文George Crumb亞歷山大·葛爾英文Alexander Goehr、漢斯·維爾納·亨策、尹伊桑、周文中等當代作曲家。1986年譚盾攞到美國哥倫比亞大學獎學金,跟周文中同達維多夫斯基英文Mario Davidovsky學習並攞到博士學位,並進一步受到如菲利普·格拉斯、約翰·凱奇、梅芮迪斯·蒙克英文Meredith Monk同斯蒂夫·萊奇等實驗音樂作曲家嘅影響。

譚盾依家係美國國籍[2],旅居於紐約。1997年7月1號香港回歸慶典上,譚盾同大提琴家馬友友流行音樂巨星張學友合作演繹交響曲《天·地·人》。譚盾曾被評做影響世界嘅十位華人之一(2006年)、2010年做中國上海世博會全球文化大使、2013年被聯合國教科文組織任命做親善大使。2008年時,譚盾同Youtube合作,參與創建咗「Youtube交響樂團英文YouTube Symphony Orchestra」,係全球首個網上協作樂團。2009年初進行全球報名,並由世界各地嘅音樂家,評判團同YouTube 使用者揀咗近90名入圍者,參加2009年4月15號喺紐約卡內基音樂廳舉行嘅YouTube 交響樂團首場演奏會。

榮譽獎

  • 1983年:憑住弦樂四重奏《風雅頌》攞到德國德累斯頓市卡爾·馬利亞·馮·韋伯作曲比賽二等獎(Carl-Maria-von-Weber-Preis),係1949年以來首個攞國際獎項嘅中國作曲家[3]
  • 1990年:亞洲作曲家聯盟入野義朗紀念獎德文ACL Yoshiro Irino Memorial Prize[4]
  • 1994年:尤金·麥克德莫特英文Eugene McDermott藝術獎(The Eugene McDermott Award in the Arts)
  • 1996年:格倫·古爾德獎英文Glenn Gould Prize
  • 1998年:憑藉歌劇《馬可波羅英文Marco Polo (opera)》獲格文美獎英文Grawemeyer Award,為該獎史上最年輕得獎者
  • 2000年:第37屆金馬獎最佳原創電影音樂(《卧虎藏龍》)
  • 2001年:第54屆英國電影學院獎英文54th British Academy Film Awards最佳電影音樂(《卧虎藏龍》)[5]
  • 2001年:第73屆奧斯卡最佳原創音樂獎(《卧虎藏龍》)[6]
  • 2001年:第20屆香港電影金像獎最佳原創電影音樂(《卧虎藏龍》)
  • 2002年:第44屆格萊美英文44th Annual Grammy Awards最佳電影原創音樂獎(《卧虎藏龍》)[7]
  • 2003年:第22屆香港電影金像獎最佳原創電影音樂(《英雄》)
  • 2003年:音樂美國英文Musical America年度作曲家[8]
  • 2005年:杜伊斯堡音樂獎英文Duisburger Musikpreis
  • 2011年:漢堡市巴赫獎德文Bach-Preis der Freien und Hansestadt Hamburg
  • 2012年:肖斯塔科維奇獎(Shostakovich Award)[9]

主要作品

協奏曲

  • 《道極》(1985年)
  • 《水火交融《易1》》(1994年),同名樂曲喺1996年改編做大提琴獨奏曲
  • 小提琴協奏曲《京劇外傳》(1994年)
  • 《為撥絃鋼琴及十件樂器的協奏曲》(1995年)
  • 結他與樂隊協奏曲《易2》(1996年)
  • 《火祭胡琴協奏曲》(1996年)
  • 有機音樂I:《水樂》(1999年,敲擊樂協奏曲)
  • 琵琶與絃樂隊協奏曲(1999年),另有改編畀絃樂四重奏嘅版本
  • 古箏協奏曲(1999年)
  • 大提琴協奏曲《臥虎藏龍》(2000年),另有改編畀二胡及室樂隊嘅版本
  • 樂隊協奏曲《易0》(2002年)
  • 為大提琴、錄像及樂隊嘅協奏曲《地圖》(2002年)
  • 有機音樂II:《紙樂》(2003年,敲擊樂協奏曲)
  • 為12把大提琴及樂隊所寫《馬可勃羅的四條秘密之路》(2004年)
  • 鋼琴協奏曲《火》(2008年)
  • 有機音樂III:《土樂》(或稱作《陶石樂-大地之聲》)(2009年,敲擊樂協奏曲)
  • 小提琴協奏曲《愛》(2009年)
  • 木琴協奏曲《大自然之淚—為日本的海嘯犧牲者的追憶》(2012年)
  • 豎琴、錄像及樂隊嘅協奏曲《女書》(2013年),當中包含13段取自中國湖南省江永縣內能操「女書」嘅女村民嘅錄像片段。

交響曲

  • 兩樂章交響曲(1985年)
  • 1997交響曲《天·地·人》(1997年),當中2個選段再獨立輯成《龍與鳳》序曲同《和平之歌》
  • 2000交響曲《世界交響曲》(2000年)
  • 第1號互聯網交響曲《英雄》(2008年),之後由香港中樂團助理指揮周熙傑改編做中樂團版本
  • 絃樂交響曲(2009年)

管絃樂作品(包括合唱)

  • 《離騷》(1979年)
  • 根據《死與火》嘅《自畫像》(1983年)
  • 樂隊劇場1《O》(1990年),及後同年再寫成樂隊劇場1《塤》
  • 樂隊劇場2《Re》(1992年)
  • 《死與火:和畫家克利的對話》(1992年)
  • 《安魂曲及搖籃曲》(1995年)
  • 樂隊劇場3《紅色預報》(1996年)
  • 樂隊劇場4《門》(1999年)
  • 《水之受難曲》(亦稱:復活之旅,2000年),根據聖馬太受難曲而寫,應德國史特加國際巴哈學院英文Internationale Bachakademie Stuttgart嘅委約,為紀念J.S.巴赫逝世250周年而作嘅合唱作品[10]
  • 《奧運序曲》(2009年),2009年9月喺廣州首演[11]
  • 《帕薩卡里亞:風與鳥的密語》(2015年),卡內基音樂廳同美國國家青年交響樂團英文National Youth Orchestra of the United States of America嘅委約作品。演奏期間台上嘅樂手同台下觀眾須跟指揮指示,喺適當時候播放預先下載智能電話內嘅雀鳥錄音段落[12]

歌劇

  • 《九歌》(1989年)
  • 馬可波羅英文Marco Polo (opera)》(1995年)
  • 《牡丹亭》(1998年)
  • 《茶》(2002年)
  • 《秦始皇》(2006年)

電影音樂

  • 《南京1937》
  • 《卧虎藏龍》
  • 英雄
  • 《夜宴》

其他

  • 中樂器樂曲《金木水火土》
  • 《天影》——為42把胡琴創作(1984年)
  • 舞劇《黃土地》,並根據此改編成中樂團作品《西北組曲》

參考

  1. 丁曉禾 (2006). 涅槃-老三屆隨想曲(第2版). 中共黨史出版社. ISBN 7801994264.
  2. "譚盾父親:家訓受用一輩子". 原著喺2017年2月11號歸檔. 喺2017年7月25號搵到.
  3. Christian Utz (2002). Neue Musik und Interkulturalität: von John Cage bis Tan Dun (德文). Franz Steiner Verlag. pp. 357–358. ISBN 3515079645.
  4. "Asian Composers League | Awards" (英文).
  5. "Film | Anthony Asquith Award for Original Film Music in 2001" (英文).
  6. "THE 73RD ACADEMY AWARDS | 2001" (英文).
  7. "Tan Dun | The Recording Academy" (英文).
  8. "MusicalAmerica - Composer of the Year" (英文).
  9. "Tan Dun to Receive Shostakovich Award in Moscow" (英文). 2012-11-02.
  10. 「跨時空對話:譚盾新作《復活之旅》觀後」,中國音樂學網,2004年12月15號。
  11. http://info.qiaogu.com/420[失咗效嘅鏈]
  12. 因應美國國家青年交響樂團喺2015年7月26號香港舉行嘅一場音樂會中演奏此曲,香港政府嘅康樂文化事務處喺相關音樂會嘅網頁介紹中提供咗錄音片段嘅下載連結。

本页面最后更新于2021-01-31 11:21,点击更新本页查看原网页

本站的所有资料包括但不限于文字、图片等全部转载于维基百科(wikipedia.org),遵循 维基百科:CC BY-SA 3.0协议

万维百科为维基百科爱好者建立的公益网站,旨在为中国大陆网民提供优质内容,因此对部分内容进行改编以符合中国大陆政策,如果您不接受,可以直接访问维基百科官方网站


顶部

如果本页面有数学、化学、物理等公式未正确显示,请使用火狐或者Safari浏览器